Факултетот за информатика при Универзитетот „Гоце Делчев“ се приклучи на програмата Amazon Web Services Educate, заедно со преку 10000 професори и 1500 други институции ширум светот. 

AWS Educate им овозможува на студентите пристап до облак ресурсите на Амазон. Како членови на програмата, факултетот доби кредити за секој студент којшто го следи курсот облак технологии. Целта на програмата е студентите да научат да користат ресурси складирани во облак центрите на Amazon, како складирање на бази, веб апликации, користење на виртуелни машини и др. и со тоа да ги подготви за подесување на реални проекти во облак сервиси. Амазон веб сервисите се користени од преку еден милион компании, меѓу кои Vodafone, Siemens, Netflix, Ryanair, Adobe.

 На следниов линк можете да погледнете видео во кое професорот Закари Ивес објаснува како тие го користат Amazon Educate за академски потреби на Универзитетот во Пенсилванија:

https://www.youtube.com/watch?v=0CuMr4pya2o

Студентите кои сакаат да бидат вклучени во програмата можат да испратат електронска пошта до доц. д-р Светлана Кордумова-Трајанова, каде што ќе наведат и која е причината што сакаат да научат Амазон облак технологии.

Технички секретар

Габриела Богатинова
Тел: +389 32 550 100
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса: ул. „Крсте Мисирков“ бр. 10-А
Пош. фах 201, Штип - 2000, Р.Македонија

Студентски прашања

Штип - Валентина Давчева

Тел: +389 32 550 064

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Штип - Билјана Бојаџиска

Тел: +389 32 550 594

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

Секретар

Никица Георгиева

Тел: +389 32 550 042

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.